Értékelés | Cassandra Clare - Chain of Iron

 „A ghost falling in love with a living girl and pining away in a dusty attic while she lives her life. But I could survive that, Lucie. It would just be a tragedy for me.”




Ez ez a rész, amikor hónapok halogatása után végül befejezted a könyvet, viszont sajnálatos módon még kanyarban sincs a folytatás, de több kérdéssel zárult, mint ahogyan indult, és nem tudod mihez is kezdj most...

...oké, igyekszem összeszedni magam és a gondolataimat, már amennyire lehet ennyi váratlan cselekmény után. 

Még mindig azt mondom, a TLH a kedvenc árnyvadász sorozatom, bár ezelőtt a TID volt. Bár aki olvasta az utóbbit, az tudja, hogy nagyon sok köze van a kettőnek egymáshoz. 

Eredetileg idén jelent volna meg a trilógia lezáró kötete, de kétszer is el lett napolva, szóval nem ugorhatunk fejest a COT-ba egészen január 31-ig. Ugh. 





A FairyLoot-féle kiadást olvastam :) 


Walker Books, London, 2020

624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781406397369

Hardcover, FairyLoot exclusive edition. *-*




Hónapokba telt, mire elolvastam, mert ezt a szép  - és nehéz - kiadást nem akartam magammal hurcolászni a tömegközlekedésen. Meg tudatosan haladtam vele lassan. Volt, hogy hetekig bele sem lapoztam, máskor meg órákat töltöttem el a Merry Thieves-szel. Ami a könyv különlegessége, az a sokszemszögből íródott történet. Legalább 10 POV volt. Ebből kifolyólag nem minden szereplőnek jutott nagy, vagy jelentősebb rész. És mint ahogyan az előző kötetben, úgy ebben is volt visszatekintés a múltba. 



Értékelés:

Alább S P O I L E R E S tartalom!!! Csak akkor olvasd tovább, ha nem zavar, ha idő előtt tudsz meg dolgokat!

.
.
.
.
.


Nagyon izgalmas volt az egész úgy, ahogy volt. A cselekmény ott folytatódott, ahol az első rész véget ért. Időben ugrunk négy hónapot. Rögtön az elején bepillantást nyerhettünk a legény/lánybúcsúba. Másnap pedig az esküvőnek lehettünk részesei. *-* Jaj, imádom az esküvőket! Cordelia egészen biztosan lélegzetellállítóan szép lenne, ha létező ember lenne. Bár ne felejtsük el, hogy ez egy eltervezett házasság James és Cordelia között, hogy megvédjék a lány jóhírét. (az előző részben azt vallotta a klávé előtt, hogy a kérdéses időpontban, mikor felgyújtották a Blackthorn Manort, akkor James vele töltötte az estét.)

Elias megjelenik ismét a családja életében. Bár nem éppen úgy, ahogyan az elvárható lenne tőle. A Basiliasban volt elvonón Idrisben. Ugyanis alkoholproblémával küzdött. Mindeközben Grace és Lucie találkozgatnak, és Jesse feltámasztásán dolgoznak... 
James persze, hogy még mindig viseli azt az ezüst karláncot!!! Pedig hányszor eszébe jutott, hogy le kéne vennie, legalább az esküvőre... de valahogy mindig elmaradt. Ehj. 

Ebben a könyvben jobban megismerhettük Grace Blackthornt, és talán így már kevésbé unszimpatikus karakter számomra, mint ahogy az a korábbi években lejött. Egyáltalán nem irigylem, hisz a szülei meghaltak, és Tatiana vette magához még kislány korában. (Anna elmeséli Lucie-nak, hogy tulajdonképpen megvásárolta magának a Cartwrightoktól, mert pénzszűkében voltak :-O) 
Ám abban semmi köszönet nem volt. Nem élhetett árnyvadász életet, mert fogadott anyja szívből gyűlölte őket. Tiszta negativitás és gyász vette körül. Szeretetet nem kapott, az anyja csak hűséget várt tőle. Egyetlen támasza és mentsvára az akkor még élő Jesse Blackthorn volt, Tatiana fia, akiért látszólag az anyja is szeretettel nézett. Titokban fogadott bátyja edzeni tanította őt. Aztán mikor Jesse 17 évesen megkapta az első rúnáját, pokoli fájdalmak között az akkor még csak 10 éves Grace szeme láttára halt meg. :(

Az esküvőn Grace is részt vesz, és James-szel akar beszélni négyszemközt, de Matthew határozott fellépése arra a döntésre sarkallja, hogy nemet mondjon rá. Pedig a lány csak megpróbálta felszabadítani... Persze, Tatiana még a Vasnővéreknél sincs eléggé elzárva, mert több alkalommal is Grace körmére néz, és elég durván sakkban tartja. Nyilván Belial segített neki ebben.
Aww, kedvenc jelenet: Jem (Zakariás Testvér <3 ) hegedült az esküvőn! És természetesen Charlotte Fairchild adta össze az ifjakat, pont mint Tessát és Willt 23 évvel korábban. 

James érzi Belial jelenlétét, bár nem kellene éreznie, mert korábban megsebesült Cortana által a Shadow Realmban...
Annyira tetszett az, hogy Cordelia és James új otthonában is összejön a Merry Thieves ^_^ Bár nem csak teázgatni sajnos, ugyanis valaki árnyvadászokat gyilkol le, és fosztja meg egy-egy rúnájától. James felfedi a csapat előtt, hogy rémálmok gyötrik a gyilkosságokkal kapcsolatban, amiról kiderül, hogy valójában valóság, valahogyan összekötettésben van az elkövetővel.
Christopher kifejlesztett egy speciális fegyvert, amelynek töltényei rúnákkal vannak ellátva. És valami oknál fogva csak James tudja használni. 

1897-ben kapta meg Grace a szirénekre jellemző erejét, amivel a férfiakat tudja befolyásolni. Természetesen Tatiana intézte el.
Matthew beavatja Cordeliát a szörnyű titkába, aminek egyedül cipeli a súlyát évek óta. Oh, egyem is meg!
Anna és Ariadne találkozgatnak, de nem komoly a dolog, bár Ari így is örül. Nem adja fel, amíg el nem éri a célját.

James attól tart, hogy esetleg ő állhat valahogyan a gyilkosságok mögött... A csapat ezért náluk tölti az éjszakát, és Cordélia Jamesszel marad a hálószobában, olvas neki. Persze, senki sem hiszi el, hogy ő lenne az elkövető. 
Thomas nem bírja ki, és a tilalmak ellenére is egyedül megy ki járőrözni... Persze rosszkor lesz rossz helyen, és egyből ő válik  gyanusítottá. Are you kidding me?! 

Lucie és Grace a Hell Ruelle-ben találkozgat, és Malcolm Fade-det akarják rávenni, hogy segítsen nekik.
Közben kiderül az is, hogy Tatiana találta ki az ezüstlánc háttértörténetét, azt adta ki Grace-nek feladatként, hogy hitesse el a fiúval, hogy családi ereklye... Mivel a sima ereje nem hatott Jamesre, ezért kellett a karlánc, amiről mind tudjuk, hogy mit tett vele...
Alastair tanuskodik Thomas ártatlansága mellett. *_*

Később megtámadják az intézetet, a csapat szanaszét van, Lucie is és Cordelia is titkol dolgokat a másik elől... Anna talán mégsem veszi olyan könnyedén az Aris kalandot, mint ahogyan azt el szeretné hitetni? :( Matthew egyre lejjebb süllyed az alkoholproblémájával, és nagyon mélyponton van... és hogy nem veszik ezt a társai észre??? Cordelia is élt már meg jobb időket. Iszonyat nagyot csalódott magában, amiért hagyta, hogy Lilith átverje és Paladinjává tegye... És ha mindez nem lenne elég, egy iszonyat klisés félreértés miatt elege lesz, és elmegy az új otthonából. Pedig végre! James észhez tért, de úgy fest, elkésett. Egyelőre. A végén választás elé kényszerül: vasútállomás, Párizsba menni, ahol lenne esélye Matthew-val és Cordéliával megbeszélnie a dolgokat, vagy apjával menni, és Lucie-t megtalálni és megállítani... Oh Cassie, miért??? 

Kedvenc jelenetek: 

🦋 Jesse és Lucie tánca a hóban *-*
🦋Földgömb formájú nyaklánc Cordeliának Jamestől
🦋 Jem hegedű játéka
🦋Cordelia kísérlete arra, hogy kizökkentse Jamest a rémálmából az ágyban *_*
🦋Matthew rajongása a vonatok iránt :) Jegyet is vett rá!
🦋a jelenet, amikor a szobalány kikötözve talál Jamesre :D
🦋Cordelia és Matthew autózása és kiruccanása
🦋Amikor arra kéri Cordelia Jamest, hogy tanítsa meg csókolni *-*
🦋amikor kettétört az a hülye karkötő
🦋Matthew in general, amikor vicces jelenetei voltak
🦋 Christopher és Grace jelenet, mikor a fiú magától volt vele kedves :) 
🦋Will és a vicces kérdése, amikor a végzet kardjával vallatta Thomast :D 


Idézetek

“You weren’t hallucinating that time you saw that fellow drinking blood, either. He was a vampire.”
Grace gave out a sound that was half laugh, half sob. “By the Angel,” she said—an expression forbidden in the house, but she could not help herself. “You are real. Only the real Jesse could be so vexing.”
“My apologies. I suppose it’s hard for me to be sensitive to your mourning. Since I’m right here.”

/Grace Blackthorn · Jesse Blackthorn/
...

“How did you know?“
“That you'd be sneaking out?“ She lit the tip of her cheroot and tossed the match. “Honestly, Thomas, I've been waiting for you so long out here I was afraid my waistcoat would go out of style.“

/Anna Lightwood · Thomas Lightwood/

...

He proceeded to use the strongest knots he knew to tie his legs and one arm to the bedposts. He was trying to puzzle out a way to tie the other arm with the use of only one hand when Effie bustled into the room, carrying a tea tray.
When she saw the ropes, she froze for a moment before settling the tray carefully on the small table next to his bed.
“Ah, Effie, hello.” James tried to nudge the bedcovers over the ropes, but it was impossible. He waved his one free hand airily. “I was just—I’d heard this was good for the circulation.”
Effie sighed. “I’ll expect a rise in my wages, I will,” she said. “And I’m takin’ the evenin’ off. Just try and stop me.”

/James Herondale/

...

„This was London, not some blasted landscape of hellish death and destruction.”
„Unless you are talking about Piccadilly Circus when the traffic's bad,” said Matthew.
„I am going to ignore that comment,” said James.

150. oldal 8. fejezet - To bring a fire (Walker Books, 2021)

/James Herondale · London · Matthew Fairchild · Piccadilly Circus/

...

„I don't mind the flirting,” Cordelia said, nettled. „It just keeps you from being serious.”
„Is that so bad?”
She sighed. „Oh, probably not – you're awfully young for serious, I suppose.”
Matthew choked on his ale. „You make it sound as if you are a hundred.”
„I” said Cordelia, with dignity, „am an old married woman.”

/Cordelia Carstairs · Matthew Fairchild/

...

“So here it is: always tell Cordelia what you feel.” He looked James in the eye. “You may fear what will happen if you speak your heart. You may wish to hide things because you fear hurting others. But secrets have a way of eating at relationships, Jamie. At love, at friendship – they undermine and destroy them until in the end you find you are bitterly alone with the secrets you kept.”

...

“No one blame you for your father, Alastair,” she heard James respond. “Only for what you yourself have done and said.”
“I have tried to apologize, and to change,” Alastair said, and even through the door Cordelia could hear his voice shake. “How can I make amends for my past when no one will let me?”
When James replied, there was real kindness in his voice. “You must give people time, Alastair,” he said. “We are none of us perfect, and no one expects perfection. But when you have hurt people, you must allow them their anger. Otherwise it will only become another thing you have tried to take away.”

...

Jessamine had drifted down to sit on the desk's edge,swinging her insubstential legs. „At least ger marriage is publicly recognized. When I married Nate, no one even wanted to hear about it.”
„Well, that's probably because he was a murderer, Jessamine.”

...

„I think he is posessed,” said Thomas. „He's defacing a book.”

...

„Is Gideon aware that he still owes me twenty pounds?”
„Yes,” said Thomas, without being able to stop himself, „but he is pretending not to remember.”
„I knew it!” cried Will.

...

„A ghost falling in love with a living girl and pining away in a dusty attic while she lives her life. But I could survive that, Lucie. It would just be a tragedy for me.”

...

„When you want something very much, you are willing to accept the shadow of that thing. Even if it is just a shadow.”

/Ariadne Bridgestock/

...

„You must stop this,” he said. „You will make yourself unworthy by considering yourself unworthy. We become what we are afraid we will be, Layla.”

/Alastair Carstairs · Cordelia Carstairs/

...

“Are you the groom?” said Filomena, in heavily accented English. “What a waste. You are very handsome.”
“Well, you know what they say,” said James. “All the best men are either married or Silent Brothers.”

...

“You all know Magnus Bane, of course?” Anna gestured to the tall standing next to her.
“It’s my understanding,” Cordelia said, “that the question is never whether you know Magnus Bane. The question is always whether Magnus Bane knows you.”

...

A thin finger of gray smoke was even rising from within. If this were The Beautiful Cordelia, a mad but handsome duke would come staggering across the heath, but nothing ever happened as it did in books.

...

When Matthew plans a special something, it's usually either terribly delightful or delightfully terrible," said James. "Do any of us want to take bets on which this will be?

...

For years she had lived with the knowledge of James's love like a weight on her shoulders. She thought of it as chains – iron chains that bound him to her. The Herondales are made to love, her mother had said. They give all they have and keep back nothing.

...
Lucie can come over and consult it whenever she likes," James said. „But don't let her start bringing her books over here or she'll fill up the shelves I've left for you.”

...

Love is a prison, and I have no desire for shackles. They would clash with my outfit."
/Anna Lightwood/

...

A tickle started at the base of her spine. The feeling of being watched. […]
He was there, a dark shape against a background of white snow and ice-frosted buildings. The snow fell all around him but did not touch him – not his dark hair, or his perennial costume of white shirt and black trousers.
„You startled me!” she cried, her heart pounding.
Jesse smiled thinly. „Well, I am a ghost. I could have jumped out from behind the museum and shouted 'boo', but I restrained myself.”

...



Az első kiadásban helyet kapott a könyv végén a One Must Always Be Careful of Books extra is, amiben Jem (Zakariás Testvér) és Magnus Bane volt benne. A rakoncátlan The Black Volume of the Dead könyvet kellett, vagy nem kellett? XD elszállítaniuk... Nem volt nagy durranás, csak egy rövidke történet, a Magnustól már megszokott lökött stílusban, avagy mindig vonzza a vicces szituációkat...

A Sorozat harmadik, és egyben lezáró kötete a Chain of Thorns lesz, amely a legfrissebb hírek szerint 2023. január 31-től lesz elérhető. 


Májusban kiderült a borítóleleplezésen, hogy a borítón Grace szerepel. Ez már tradíció, hogy a sorozatok lezáró kötetén mindig egy ellenség, vagy egy kevésbé kedvelt karakter látható. (Lásd a Végzet Ereklyéi utolsó részén Sebastian, míg a Gonosz fortélyok 3. kötetén Annabelle látható)






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések