2021 top olvasmányai

✧ 2021 Top olvasmányai 

Szerencsére, mint minden évben, így idén is akadt szép számmal izgalmas és lebilincselő olvasmány a kezembe. Így, hogy lassan vége is a 2021-es évnek, nem hiszem, hogy olyan sokat tudnék még olvasni, szóval hozok is rögtön egy top 10-es listát, ami szerintem kiemelkedő volt a többihez képest. Nem helyezés szerint, hanem olvasás szerinti időrendbe helyeztem őket. 


1.  Sarah J. Maas - House ​of Earth and Blood 🌘



„I'm going to be straight with you.”

„Goody.”

His nostrils flared. „I will do whatever the Hel it takes to solve this case. Even if it means tying you to a fucking chair until you write those lists.”

She smirked. „Bondage. Nice.”

Hunt's eyes darkened. „Do. Not. Fuck. With. Me.”

„Yeah, yeah, you're the Umbra Mortis.”

Véleményem: Egyszerűen zseniális lett! Szuper volt a világ kidolgozás, az, hogy ebben a világban sima életet él egymás mellett ember, fae, farkas, vámpír, stb. Térkép is van benne!!! 

Imádtam Bryce karakterét (aki félig ember, és félig fae az apja révén, aki egy rideg ember, és csak a saját érdekeit tartja szem előtt) és Danikát is (aki egy nagyon badass vérfarkas, és ő a csapata alfája *-*)  ^_^ utóbbinak az anyját már kevésbé… aztán képbe került az iszonyatosan jóképű bukott angyal Hunt Athalar, akit történetesen pont Bryce mellé osztanak be nyomozni, és kideríteni, ki lehetett két évvel ezelőtt az elkövető, aki most ismét vérontásba kezdett…merthogy akit lecsuktak, az nem lehetett, aki ismét vért ontott… Már elő van rendelve a folytatása, ami jövőre jelenik meg, és már nagyon várom, hogy folytathassam a történetüket! 

Abszolút ajánlom, ha eddig is szeretted SJM írásait, szereted a felnőtt fantasy szálat, és valami izgalmas történetet szeretnél megismerni, akkor ez Neked szól! :)

Értékelés: ★★★★★

Megjelent magyarul is, a címe: Föld és vér háza .




2. Beth O'Leary: The ​Flatshare 🗈



"Tiffy and Leon share a flat

Tiffy and Leon share a bed

Tiffy and Leon have never met…"


Véleményem: A fülszöveg azonnal megvett magának, szóval muszáj volt elolvasnom. És júj, nekem nagyon-nagyon tetszett a történet, ráadásul Londonban játszódik, így még könnyebben eltudtam képzelni a sztorit :) Meg a cetlizgetések! ^.^Tiffy karaktere egy színes, bokókás és életvidám nő, aki egyedi öltözködésével, és magasságával mindig magára vonja a figyelmet. Éppen egy sokadik szakításon van túl az akkori pasijával, Justinnal, de még mindig nála lakik. Persze a barátai mind utálják a pasit, de a lány megkérte őket, hogy ne beszéljenek róla. Egy nap azonban már nagyon kínossá válik Tiffy számára az egy fedél alatt élés, így muszáj albérletet, vagy legalább egy szobát találnia, de sürgősen…

Két rossz lehetőség közül a kevésbé rossz mellett dönt, noha elég furcsa feltételekkel: este hat és reggel kilenc között ővé a lakás az ágy felével, és a hétvégéken is, de a héten napközben, mikor ő munkában van, a lakótársáé, aki éjszakás. Hónapokig nem is találkozik személyesen Leonnal, (aki roppant zárkózott és megfontolt ember, és nagyon nagy a szíve) helyette a barátnője, Kay tartja a minimális kapcsolatot az újdonsült lakótárssal. (eh, az a nő egy fúria)

Imádtam a post it-es levelezéseiket a lakásban, valamint tetszett a váltott szemszög, így jókat mosolyogtam Leonon, mikor első alkalommal ment haza, és szembesült az új lakótárs hóbortos stílusával, és hogy azonnal belakta a lakást. XD

Ha nevetni szeretnél a vicces üzeneteken, vagy a humoros helyzeteken, és ha könnyed kikapcsolódásra vágynál, akkor ez a Te könyved! :)

Értékelés: ★★★★

Magyar nyelven is elérhető, a címe Az ágybérlő.




3. C. C. Hunter: Born at Midnight 🕛




“I know,” she said. “That’s why I screamed.”

“It’s gone,” Derek said, and his words implied that Lucas should be gone as well.

“I heard her scream,” Lucas said, as if he, too, felt the need to explain his behavior.

The two guys stared at each other, neither saying a word. Kylie got the distinct feeling they didn’t get along. She wondered if fairies and werewolves also had bad blood between them. Heck, for all she knew, World War II could…

“She’s not screaming anymore,” Derek said.

“I’m fine.” She jumped down from the rock—after giving the ground a quick check for snakes first.

When she looked up, Lucas had turned his disapproving gaze on her. “If you’re that scared of snakes, maybe you should stay out of the woods.”

“I’m not that scared, it just—”

“I took care of her,” Derek said. His tone was dark, almost angry.

“Yeah, I saw how you were doing that.”


Röviden: Kylie-t egy táborba küldi az anyja, noha a lány soha semmi rosszat nem tett, annak ellenére, hogy kamasz tini lány… egyetlen bűne az volt, hogy egy házibuli balult sül el, és rendőrök razziáztak arrafelé, és felhívták minden résztvető szülejét.

A tábor problémás gyerekeknek van kitalálva, hogy segítsenek nekik a későbbiekben.

Legalábbis ez amit a külvilág tud, valójában ez a hely mindenféle természetfeletti lény számára kínál lehetőséget, hogy felfedezze, ki hova tartozik, és milyen képességekkel bír.

Kylie váltig állítja, hogy nem tartozik ide, és megvan róla győződve, hogy ő ízig-vérig ember, és legrosszabb esetben is csak a fejében van valami baj…

Ha szereted a YA történeteket, és szereted kibogozni a szálakat, akkor érdemes elolvasnod!

Értékelés: ★★★★☆

Magyar nyelven is elérhető, de a sorozat további részeit sajnos nem fordították le. A címe: Született éjfélkor.





4. Leigh Bardugo: Ruin and Rising 🌞




„I want you to know my name,” he said. „The name I was given, not the title I took for myself. Will you have it, Alina?”

...

"Being around Nikolai was always like this, watching him shift and change, revealing secrets as he went. He reminded me of the wooden nesting dolls I'd played with as a child. Except instead of getting smaller, he just kept getting grander and more mysterious. Tomorrow, he'd probably tell me he'd built a pleasure place on the moon. Tough to get to, but quite a view."


Még a sorozat indulása előtt szerettem volna befejezni a trilógiát, mert nem tudtam, mennyit vettek át az első évadra belőle.

Az eleje nem igen kötött le, de amint megjelent Nikolai, mindjárt más volt a helyzet! ^_^

Nem is gondoltam volna, hogy a harmadik erősítőt az írónő így fogja megoldani… és értelmet nyert Mal tracker képessége is... de majd szívbajtam kaptam, amíg a végére nem értem!

A végét máshogyan képzeltem el, de összességében jó volt.

Azóta már ledaráltuk a sorozat első évadát, és csak ajánlani tudom! *-*

Leigh Bardugo fanoknak mindenképpen ajánlom! ❤

Értékelés: ★★★★☆

Pusztulás és felemelkedés címmel magyarul is megjelent. (bár a képen ez a verzió van, de egyébként az angol verziót olvastam.)




5. Cookie O'Gorman: The Good Girl's Guide to Being Bad 💋



"Did you just…call your mom to tell her you snuck out of the house?” he said slowly."


"Where’d you…I mean, that could be anyone’s. How do you know it’s mine?” Kyle scoffed. “Seriously Sadie, I’d know your handwriting anywhere. I was your pen pal in fifth grade, remember? Every period is a smiley-face which is something only you do, my too-cute friend.” “I just think they make the page look happier,” I muttered."


Véleményem: Jaj, hogy én ezt mennyire szerettem! Nem voltak elvárásaim, egyszerűen csak kiakartam kapcsolódni egy kicsit. És ez tökéletesen sikerült is.

Sadie zseniális egy karakter volt, sokszor hangosan felnevettem olvasás közben. csak ő lehet képes úgy kilógni este a szobája ablakán, hogy utána rögtön bevallja az anyukájának!!! XD A csínytevéses kalandról nem is beszélve…az a másik kedvenc jelenetem :D

A történet elején Sadie egy angyalnak is nevezhető lány, ugyanis soha semmi rosszban nincs benne, még a táncos vetélkedőre beadott videójára is azt mondják a zsűri tagjai, hogy nincs benne tűz…

A pályaválasztási tesztet kitöltve pedig az eredmény szerint a lány elmehetne apácának…

Na, ekkor lesz elege, és ír egy bakancslistát, amin mindenféle „rossz lányos” dolgok megtalálhatóak. Igen ám, de kéne hozzá valaki, aki segít a megvalósításában…

Nagyon nem is kell kutatnia, mert a legjobb barátja, Kyle rögtön beajánla ikertestvérét, Coltont, hogy segítsen neki.

Na, meg lesz az a lista? ;-) A könyvből kiderül!

Ha szereted a könnyed, humoros YA történeteket, akkor ez neked való! :)

Értékelés: ★★★★★

Magyarul is megjelent, a címe Piszkos tánc.




6. Gail Carriger: Soulless – Lélektelen  🌂



"A vámpír persze nem tudhatta, hogy eme találkozás során csúnyán megütheti bokáját, hisz Miss Tarabotti lélek nélkül született e világra, márpedig a jó vérből való vámpírok tisztában voltak vele, hogy az ilyen hölgyek társaságát okvetlenül kerülni kell."

...

"Addig a pillanatig még sosem gondolt úgy a grófra, mint aki jóképű, de az a mosoly, te jó isten…"

...

"Tarabotti kisasszony többnyire titokban tartotta lélektelen mivoltát – még a saját családja előtt is. Persze ne feledjük, ő nem holmi élőhalott, hanem hús-vér ember volt, csak hát… némi hiányossággal. Családtagjai és az általa ismert társadalmi körök semmit nem vettek észre e fogyatékosságból. Egyszerű vénkisasszonynak gondolták őt, aki nyilván domináns személyisége, sötétebb arcszíne és túlontúl markáns vonásai miatt került ebbe a szerencsétlen státuszba. Lélektelenségét Alexia már végképp nem óhajtotta a tájékozatlan tömegek tudomására hozni, hiszen e tény csaknem olyan kellemetlen volt, mint az, hogy apja olasz, ráadásul már nincs is az élők sorában."


Véleményem: Hát ez egyszerűen zseniális volt! Volt benne minden, ami izgalmassá és érdekessé tehet egy történetet. És még van új a nap alatt, ha vérfarkasok, vámpírok a téma. Nagyon kedveltem Alexiát, és nagyon menő volt az a spéci esernyője! *-* A képességéről nem is beszélve. Imádtam, ahogy Lord Macconnal incselkedtek egymással :D

Abszolút megérdemli az öt csillagot! Szerintem megéri máskor is elolvasni még. ^^

Neked való a történet, ha szereted a természetfeletti lényeket, és a stemapunk elemeket! Zseniális!

Értékelés: ★★★★★




7. Shea Ernshaw: The Wicked Deep 🌊




"Three sisters arrived in Sparrow, Oregon, in 1822 aboard a fur trading ship named the Lady Astor, which sank later that year in the harbor just beyond the cape."

...

"Born on the same day. Died on the same day."

...

“It’s starting,” someone calls from the waterline, and those clustered around the fire begin moving down to the beach.

I stand up, still in my bare feet.

“What’s starting?” Bo asks.

“The singing.”

...

Véleményem: Végre egy könyv, amit érdemes volt csak azért megvenni, mert a borítója fogott meg. (kindle verzió van meg, ott a másik borító szerepel, de ez mit sem változtat a tényen, hogy megérte elolvasni).

Érdekes volt a történet is, kíváncsi voltam, ki lesz az a három lány, akiket megszállnak majd a nővérek.

Ami a három lánnyal történt a múltban, az brutális volt, csak azért vízbe folytani őket, mert a lakosság úgy hitte, boszorkányok… Ezért bosszúból minden évben, ugyanabban az időben visszatérnek egy hónapra kísérteni a szigetre, és kiválasztanak 1-1 lányt, akit megszállhatnak… és a legbizarabb dolog az egészben az, hogy Sparrow lakosai minden évben fesztivált rendeznek ennek az eseménynek az emlékére, amelyre turisták százai lepik el a szigetet…

Ennek a kellős közepébe csöppen bele Bo, aki meg testvére gyilkosát keresi…

Neked való, ha szereted a misztikus történeteket, amit a múlt történései árnyékolnak be, valamint ha szereted ha rendesen elvarrják a szálakat a történet végén.

Értékelés: ★★★★★

Már megjelent magyarul is Gonosz mélység címmel. 





8. Danielle Rollins: Dark ​Stars ★



"In all her life, she’d never felt as alone as she did right now. Even during those first terrible days back in 2076, when she’d crash-landed in the wrong timeline, she'd still had Roman."

...


"There’s no truth to any of them, I swear.” Chandra raised an eyebrow.

“Fine,” Dorothy snapped. She held up a finger.

“I bit one guy, and that was only because he attacked me first. Happy?”"

...

"Some things are fixed, no matter whether you want to believe in them or not."

...


Véleményem: Ez a Dark Stars trilógia befejező része. Már nagyon vártam, hogy kibogozhassam a szálakat.

A történet ott folytatódott, ahol a második rész befejeződött. Sok új nem volt benne, mert így vagy úgy, de a korábbi részekhez/eseményekhez tértünk vissza. 


Viszontláthatjuk a többi időutazónkat, Zorát, Chandrát és Willist is, akik érthető módon nem bíznak az egykori társukban. (Ők is tudnak Ash pre-emlékéről) Pedig Quinn Fox csak tartozni akart valahová. És egyedül Romanban lelt igaz barátra. Viszont ugye Mac, aki uralni akarja a megmaradt Black Cirkust, és az időgépet. Ám a lány nem adja fel egy könnyen: a professzor naplóbejegyzéseit olvasva elhatározza, hogy megpróbál aszerint utazni az időben, ahogyan az levan írva…

A végét kicsit összecsapottnak éreztem, és nem találtam meg minden kérdésemre a választ. Jó lett volna még többet is olvasni a kis csapatról. 

Egyszer viszont mindenképp megéri elolvasni. :) Főleg, ha szereted az időutazós történeteket!

Értékelés: ★★★★




9. Marissa Meyer: Scarlet 🤖🛠



“When you greeted me with a gun on your doorstep,” he said, “it’s nice to know you meant it.”

...

“You’re … rather handsome, Captain Thorne.”

Cinder groaned.

“And you, my fine lady, are the most gorgeous ship in these skies, and don’t let anyone ever tell you different.”

The temperature drifted upward, until Cinder dropped her arms with a sigh. “Iko, are you intentionally blushing?”

...

“Cinder,” Iko said after a few silent minutes of explorations. “I’m enormous.” There was a distinct whine in her metallic tone.

“You’re a ship, Iko.”

“But I’m … how can I … no hands, no visual sensor, humongous landing gear—are those supposed to be my feet?”

“Well, no. It’s supposed to be landing gear.”

...

“We’re having another moment, aren’t we?”

“If by a moment, you mean me not wanting to strangle you for the first time since we met, then I guess we are.”

...

Véleményem: Egyszerűen imádtam! Arra már rájöttem, hogy egész jól letudnak kötni ezek a disztópikus, sci-fi és cyberpunk elemekkel átszőtt történetek, szóval néha nem baj, ha az ember ki mer lépni a komfortzónájából, és valami egészen más műfajú könyvet kezd el elolvasni. Ilyen volt például a Amie Kaufman · Jay Kristoff Illuminae (angol) is, és azt sem bántam meg, hogy elolvastam.

Marissa Meyer remekül ötvözi a fent említett elemeket a népmesék szereplőivel. És nagyon tetszik amit kihozott belőle. Nem is tudom, hogy Cindert vagy Scarletet kedvelem jobban, mert mindketten belevaló karakterek. Ikonak viszont nagyon örültem, őt nagyon hiányoltam, és most is hozta a formáját. :D Jaj, mennyit nevettem rajta és Thorne beszólásain! XD

Kíváncsi voltam nagyon, hogy a két lány sorsa mikor fog egybe fonódni, de gondolom ez majd a soron következő részből jobban ki fog bontakozni. De jó, hogy egyben vettem meg a sorozat többi részét, mert így akármikor folytathatom a főhősnőink kalandjait!

Neked való a Cinder krónikák, (ez a második része, az első a Cinder) ha szereted a jövőben játszódó, sci-fi és cyberpunk elemekkel átszőtt történeteket! :)

Értékelés: ★★★★★

Magyar nyelven is olvasható, a címen nem változtattak, vagyis maradt Scarlet.




10. Jamie McGuire: Beautiful ​Redemption



"I’m glad I never tried undercover work. I’m beginning to think my thoughts and feelings are surrounded by glass walls and subtitled just in case I’m not obvious enough."

...

"“Your brother Trent. And Travis. And you’re Thomas. Who am I missing? Tiger and Toadstool?”

Maddox wasn’t amused. “Taylor and Tyler. They’re twins. They’re between Trent and me.”

“Why the Ts?” I had to ask, but I was beyond annoyed with the entire conversation."

...

"I loved a man who I couldn’t love, who loved someone else but loved me more.

Love could kiss my ass."

...

"Not only did I not hate Thomas, I liked him. Worse than that, he knew it."

...

Véleményem: Jaj, nagyon szerettem! Annak idején Abby és Travis történetével ismertem meg az írónő munkásságát, és már akkor megtetszett a stílus, ahogy Jamie ír. Aztán mikor a Maddox srácokról sorozatot írt, nem volt kérdés, hogy ők is a polcomon fognak csücsülni. (bár évekbe telt, de már megvan az egész sorozat, és az első részt leszámítva a többi e-könyvként van meg.)

Nagy elvárásaim nem voltak, de az első rész után nagyon vártam, hogy jobban megismerhessem Thomast. Úgy érzem, kellőképpen sikerült is. Liist is kedveltem, bár néha egy kicsit soknak tartottam, hogy egyszerűen nem tudta elképzelni, legalábbis az elején, hogy nem lehet egyensúlyban a munka és a párkapcsolat. Bár sokak szerint ő a munkájához ment férjül :D Imádtam, ahogy forrott közöttük a levegő, és ahogy szépen lassan Thomas is megváltozott. A kollégákat is kedveltem, Valt különösen. :)

Remekül összefonta Jamie a Gyönyörű sorscsapást a Maddox sorozattal, jó volt más szemszögből visszatekinteni erre a történetre. Haha, és még Abby kiskutyája, Toto is benne volt! ^_^ Mindenképpen folytatós, de leghamarabb csak jövőre kerül rá sor.

Neked való, ha szeretted Abby és Travis történetét, és szeretnéd megismerni a fivéreit. (ez a Maddox testvérek sorozat második kötete, az első Cami és Trent sztorija a Beautiful ​Oblivion) Nekem még eszembe juttatta a Joss Stirling - Lélektársak sorozatát, ahol szintén cuki pasik történeteit ismerhetjük meg. Csak ott inkább YA szereplőkkel találkozhatunk, míg itt NA karakterek köszönnek vissza a sorok közül. :) 

Értékelés: ★★★★★

Magyarul is olvasható, Gyönyörű megváltás a címe. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések