A süthető gyurma

Ma az egyik kedvenc alapanyagomról fogok írni nektek, ez pedig a polymer clay, vagyis a süthető gyurma. ^_^

A süthető gyurma nagyon elterjedt szerte a világon, sok kézműves és kreatív ember használja a mindennapokban. Használata egyszerű, csak meg kell formálni az alakzatot, majd betenni egy tepsibe, amelyet kibélelünk zsírpapírral. Fedjük le alufóliával ,tegyük be légkeveréses vagy sima gázsütőbe, és a legalacsonyabb fokozaton ( kb. 110-120 fok)  10 vagy 30 percig süssük, attól függően, hogy milyen nagy a sütni kívánt gyurma.

Többféle márkájú süthető gyurma létezik, (pl. Cernit, Fimo...) én a FIMO-t használom, és nagyon szeretek vele dolgozni. Kaphatóak a   25g-os kiszereléstől egészen a 350 grammos változatig. Árban körülbelül 500 Ft és 3000  Ft között vannak. Rengeteg kiegészítő jelent meg a gyurmák formázása céljából. Ilyenek a szilikon sablonok, öntőformák, modellező szerszámok, de vannak komplett szettek is. És még a végtelenségig sorolhatnám ;-)

A fimo gyurma nagyon sok színben kapható, de az alap színekből  is ki lehet gyúrni más színeket is. Kaphatóak valamilyen "effekttel" bíró fimo gyurmák is, pl. sötétben világítók, áttetszők, hőre száradóak, vagy csillogóak.
Szinte bármelyik kézműves boltban be lehet szerezni.

Amire szükség van a gyurmázáshoz:
- Szike, (pvc vágó kés) vagy valamilyen vágóeszköz
- Egy asztal, amit zsírpapírral szoktam leteríteni ->ragasztó szalaggal rögzítem
- Egy vastagabb filctoll (nyújtófaként funkcionál :D) , amivel kinyújtom a gyurmát
- Szerelőpálca, szerelőkarika, pillanatragasztó
- Fimo gyurma lakk
- Tepsi, amelyben csak gyurmát sütünk
- zsírpapír, alufólia
- Esetleg valamilyen sablon, minta, süti kiszúró...
- Drótvágó, gyűrűalap. kulcstartó karika...

Ami pedig a legjobb, hogy szinte bármilyen figurát készíthetünk belőle. Csak a fantáziánk ( no meg a pénztárcánk) szabhat határt.

Az első adag süthető gyurmás alkotásaim :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések