Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Kelly Link – Robin Wasserman: Ghosts of the Shadow Market értékelés


Ghosts of the Shadow Market


Most már egészen biztos, hogy Cassie három kiegészítő kötete közül (ott van még a Tales from the Shadowhunter Academy és a The Bane Chronicles) nekem ez a kedvencem. Oké, elfogult vagyok, de akkor is ;-)
Mikor megtudtam, hogy készül külön 10 rész Jemmel a főszerepben is, ujjongtam örömömben. És nem kellett csalódnom! *_* ❤ 
És az utolsó két rész, egyszerre volt boldogság, és szomorúság is. 
A könyv nyomtatásban most jelent meg június 4-én. Az első nyolc rész e-könyv formájában jelent meg tavaly, június 10-től kezdve minden hónapban egy. Lentebb olvashatóak az egyes részek tartalma röviden. 

Vigyázat, alább S P O I L E R E S tartalom következik! 

1. Son of the Dawn




Ebben a részben tanúi lehettünk annak, ahogy Jace találkozik a New York-i árnyvadászokkal, ugyanis oda kanyarodtunk vissza, amikor az ifjú, 10 éves Jonathan Wayland beköltözik a Lightwoodok irányította Intézetbe. A gyerekek, Alec és Isabelle nem biztosak abban, hogy szeretnének még egy testvért maguk mellé... 
Ráadásul a találkozásig vezető út is igen kalandosra sikeredett… 
Közben Raphael is feltűnik, és Zakariás Testvérrel karöltve kezükbe veszik az irányítást a Yin Fen csempészekkel szemben… 
Imádtam Raphaelt! Nagyon nagy karakter, hozta a szokásos formáját. Vele volt még a szintén vámpír Lily is, aki mindenféle hülye becenevekkel aggatta tele Zakariás testvért...
Kicsit nagyon rövidnek találtam a fent említettekhez képest.


“Maybe a nickname,” Maryse proposed. “What would you think of Jace?” He was silent for a moment, observing Isabelle’s mother carefully from the corner of his eye. At last he offered her a smile, faint and cool as the light in early morning, but growing warm with hope. Jonathan Wayland said: “I think Jace will work.”


2. Cast Long Shadows



London, 1901. Zakariás Testvérnek az árnypiacon akad dolga, és meglátja Matthew Fairchildot, aki egy tündérrel beszélget…azt viszont nem tudja, hogy vesz is tőle majd valamit. -> igazságmondó szérumot. 
Ugyanis a szóbeszéd szerint Gideon Lightwood az apja, és nem Henry, akinek vörös haja van, vele ellentétben, neki aranyszőke haja. Az ügy végére akar járni Matthew. 
Matthew parabatai társa és jó barátja, James Herondale, vele, és a húgával Lucie-val hárman elválaszthatatlanok. 
Volt benne 1-2 vicces jelenet is, pl. amikor Matthew afelől érdeklődött, hogy hogy áll rajta a mellénye :D 
Viszont túl messzire ment az igazsághajszolásával, és komoly árat kellett fizetnie érte. :-( [[spoiler! 
Charlotte, Matthew édesanyjának a pogácsájára csepegtetett abból a vásárolt dologból az árnypiacon, és rosszul lett tőle, annyira, hogy Zakariás Testvért is ki kellett hívni hozzá! ]] Főleg, hogy kiderült, a családjukban volt még valaki, akinek ugyanilyen aranyszőke haja volt, mint most neki… Ráadásul Henry elmondta, hogy bővíteni szeretnék a családot, és hogy spoiler! [[ Charlotte várandós ]] [[ Végül életben maradt édesanyja, de a gyermeket elvesztette :-( ]] De ezt a bűnét még Jamesnek sem merte bevallani. Egyedül Zakariás Testvér tudta, hogy ő állt a dolgok mögött.

"When he had Tessa on the bridge that year, she had seemed concerned as she talked to him. It had been a gray day. The wind had blown her brown hair back from the face that trouble could touch as time could not. Sometimes it seemed like her face was all the heart he had left. He could not do much for her, but he had once promised to spend his life guarding her from the very wind from heaven. He intended to keep his word in that at least."

3.  Every Exquisite Thing


Ebben a részben Anna Lightwoodot ismerhetjük meg jobban. Ő Cecily és Gabriel Lightwood gyermeke. Titokban szeret eljárni otthonról, és járni London utcáit az éjszakában. Mindezt testvére, Christopher régebbi ruháiban. Ilyenkor érzi magát felhőtlenül, és nem kell megfelelnie a társadalmi elvárásoknak, és ilyenkor nem kell csinos női ruhakölteményben bájolognia. Titkon a szíve a női nemé, és magabiztosan jár-kell az éjszakában. 
Egy nap Bridgestone Inkvizítor vacsorára hívja az egész Lightwood családot, ahol Anna találkozik Ariadne-val, akit örökbe fogadtak a vendéglátójuk. Eláll még a lélegzete is tőle. A szimpátia kölcsönös, Ariadne sem közömbös Anna iránt ;-) Egyből megkéri, hogy tréningezzenek együtt. 
Egyik alkalommal egy démon támadás során Anna megsérül, de Ariadne biztosítja Zakariás Testvért, hogy a lány jó kezekben van, és hogy menjen a démon után… 
a lányok romantikus estét töltenek együtt, de Anna hajnalban hazamegy, mert rossz szemmel néznék kettejük kapcsolatát :-( 
Reggel első dolga Annának, hogy meglátogassa szerelmét, amikor összefut Charles Fairchilddal, és mint kiderült a házasság kérdését beszélték át Ariadne-val… Anna összeomlik, tudva, hogy nem lesz jövője szerelmüknek :-( 
A szülei nagyon jól álltak hozzá, egy percig nem ingott meg a szeretetük és a támogatásuk felé! <3 Sőt, még kapott végül saját, méretre szabott fiús ruhákat is. :-) Minden gyermeknek ilyen szerető és gondoskodó szülőkre volna szüksége *-*

Ebben a részben Zakariás Testvér Tessa démon apja után próbál kutatni, mert Tessa aggódik gyermeke(i) különös képessége(i) miatt... Felbukkan még Ragnor Fell is. Van egy apró utalás a Malcolm szerelme elvesztése miatti szomorúságára ( itt még nem tudta az igazságot Annabelle-ről ->lásd Lady Midnight és Lord of Shadows)

"Malcolm simply smiled. There was always something a little sad about Malcolm: Jem had heard gossip about a tragic love affair with a Shadowhunter who had chosen to be an Iron Sister rather than be with the one she loved."


4. Learn About Loss



Ez a rész valahogy nem annyira fogott meg, mint az előzőek. 1936-ot írunk, október van, karnevál, és különös dolgok történnek. Például egy kisfiú elkezdi látni az addig számára láthatatlan lényeket... Így találkozik Zakariás Testvérrel is. 

Közben Zakariás Testvér Emilia Nővérrel karöltve keresi az adamantint. A furcsa dolgok mögött Belial áll, a pokol hercege, aki jól szórakozik. És a fent említett fém segítségével tette mindezt. Bár ő csak azt adta az arra járó embereknek, amire vágytak. Többnyire. Végül Zakariás testvér és Emilia nővér hatására lemond a szórakozásról, és nem ijesztgeti tovább gyanútlan karneválozókat. A fiatal vasnővér megkéri Belialt, hogy a mágiája segítségével Jem újra láthassa egykori parabatai társát, Willt, akit nem régen vesztett el. Még ha csak egy illúzió erejéig is...
Ebben a részben megtudjuk, milyen humorral áldotta meg vagy épp fordítva a sors a Néma testvéreket. XD

"After nearly seventy years, Jem was almost used to this. Instead of music, he had this stern brotherly chorus. Once upon a time, he had imagined each of the Silent Brothers as a musical instrument. Brother Enoch, he’d thought, would be a bassoon heard through the high-up window of a desolate lighthouse, the waves crashing down at the base. Yes, yes, Brother Enoch had said. Very poetic. And what are you, Brother Zachariah?"


5. A Deeper Love <- egyik kedvenc részem 

Ez a borító valami csodaszépre sikeredett! *-* ❤ Ez az abszolút kedvencem!!! 


Ebben a részben a második világháború tombol, bombázzák Londont, minden lángokban, így Tessa és Catarina önkénteskednek és a sebesülteket ápolják. (Catarina meg eleve ennek szentelte az életét, nem számít, hogy halandó, vagy alvilági, rá mindig lehet számítani) 
Három év telt el, Will halála óta, de a hiánya űrként tátong Tessa szívében. :-( Ráadásul Jemmel is ritkán találkozik. (évente egyszer a Blackfriars hídnál) 
Aztán egyik alkalommal egy csúnya sérülést szenvedett férfit hoznak be, akiről kiderül, hogy maga Zakariás Testvér! Tessa mindent félredobva rohan Catarinához segítséget kérve. Végig aggódtam, hogy ne fussanak ki az időből! De még ha ilyen rossz körülmények között is, de legalább találkoztak! <3 Olyan megható volt! 



Alább ismét Spoiler!

Ez olyan szép jelenet volt:

"He caught her in his arms. He was a Silent Brother, a Grigori, a Watcher, barely human. And yet he felt human enough—his lean chest hot against her skin as she tilted her face up. His lips met hers, soft and so sweet it made her ache. It had been so many, many years, but this was still the same. Almost the same. I am not what I was."


6. The Wicked Ones


1989, Párizs

Már kellett egy rész, amikor Jace szüleiről is megtudunk némi háttér-információt. Édesanyja, Céline Montclaire, fiatalon a Valentine alapította kör tagja lesz, akárcsak Robert Lightwood és Stephen Herondale is. A lány már az akadémia óta szerelmes a Herondale fiúba, ám az nem tekint rá nőként, ráadásul már felesége is van, Amatis.

Céline kemény gyerekkort tudhat maga mögött, és bármit megtenne azért, hogy ne kelljen többet a szüleit viszontlátnia. Az egyetlen hely, ahol otthon érzi magát, az a párizsi árnypiac.

Zakariás Testvér megszállottan keresi azt Herondale fiút, aki még a néhai Tobias Herondale-nek és Evanak, a közös gyermekének a mostani leszármazottja. A régi mítosz szerint, Tobias gyávasága menekülésre késztette a férfit, de a klávé így is kiszabta a büntetést, spoiler!{{ az akkor állapotos feleségét végezték ki helyette}} Ám egy boszorkánymester elrejtette a világ elől a Herondale újszülöttet, és sajátjaként nevelte fel.

Így keresztezik egymás útjait Zakariás Testvér, Céline, és Jack Crow, (aki a látás képességével bír) valamint feleségével, Rosemary-vel.
Rosemary óva inti Céline-t Valentine társaságától, ám ő nem hallgat rá...
Végül a lány beoson Valentine házába, és fény derül a démon kilétére. Valentine azonban olyan ajánlatot tesz Céline-nek, amit nem tud és nem is akar visszautasítani. Így a kör alapító titka is megmarad, és a lány is megkapja, ami a szíve vágya...

" That child had sired a child, who had sired a child, and so forth: a secret line of Herondales, lost to the Shadowhunter world. Until now."

"If Valentine said he could give her Stephen Herondale, he meant it. Céline did not doubt this. He could do anything, and that included finding a way to force Stephen Herondale into her life and her arms. But even Valentine could not make Stephen love her."


7. The Land I Lost



Ebben a részben Alecet Buenos Aires-be szólítja a kötelessége – levelet kapott Tessától és Jemtől – de mivel nem erőssége a spanyol nyelv, meg nagyon más nyelv sem így a New York-i klán feje, Lily is vele tart, mert ő tud tolmácsolni. többé kevésbé :D De nem önzetlenül segít a Lightwood fiúnak, hanem mert tudja, hogy ott lesz Jem, akire a létező összes becenevet ráaggatta már, ami csak létezik XD. Alec próbálja leállítani a vámpír lányt, hogy ne csorgassa már a nyálát Jem után, és tesz egy kijelentést, ami meglepett, persze jó értelemben: SPOILER! 

hogy Jem házas!!! atyaég! És mikor? És hogy? hol? Kik voltak ott? Csak én maradtam le? ❤❤❤
De ez sem tántorítja el Lily-t XD.

Miután megérkeznek Buenos Airesbe, egyáltalán nem fogadják szívesen sehogyan sem… az ottani árnyvadászok őket… leszámítva a fiatal őrt, Joaquín Acosta Romerot. Ám ő hiába jelenti be az ottani intézet vezetőjének, Clive Breakspearnek, hogy látogatói akadtak, őt bizony nem hatja meg. -.-" (ráadásul még a Dearbornokkal is jóban van…lásd. Gonosz Fortélyok) A Sötét háború nyomai itt különösen látszanak. :-( Így kénytelenek máshol szállás után nézni.

Aztán találkoznak Tessával és Jemmel, és imádtam, ahogy Tessa reagált a becenevekre. :D Zseniális volt. De komolyan. Nézd csak:

"Tessa kissed him, and he felt her grin against his mouth . “Brother Snackariah,” she murmured. “Come here.”

Kilyukadnak az árnypiacon, ahol egy vérfarkas nő, Juliette „uralkodik.” És aggódik, mert sok anya tűnt el újabban , így sok gyermek maradt árván, köztük egy öt-hat éves kisgyerek is, akit Rafaelnek hívnak. Lily-nek nagyot dobbant volna a szíve ha nem volna vámpír a név hallatán, hiszen ő nagyon kötődött Rafael Santiagohoz, aki előtte volt a NY klán feje. 

Alecből egyből előjönnek az apai ösztönök, és az első perctől kezdve óvja a fiút, akiről kiderül, hogy árnyvadász :-O Nahát, tudtam már Rafe-ről, de azt nem, hogy ki is ő valójában… vagy csak elsiklottam felette? viszont nem beszélnek közös nyelvet, ami sok vicces pillanatot eredményez. :)


8. Through Blood, Through Fire  <- másik kedvenc részem 


Ismét egy csodálatos borító *-* Imádtam! No persze nem mindent, de a Tessa-Jem részeket nagyon! <3 

Ez a rész a Lady Midnight idején játszódik. 
ITT olvashatsz a Lady Midnight értékelésemről, de vigyázat, S P O I L E Res!

Az LA árnypiacához vezet Jemék nyoma, az elveszett Herondale fiút keresik, és Jemnek mindennél fontosabb, hogy megtalálja egykori parabatai társa és Tessa leszármazottját.  

Ehhez fel kell vennie Rosemary alakját, hogy nyomra bukkanjanak. Ám váratlan fordulatok következnek, és senki sincs biztonságban… 



Alább ismét S P O I L E Res tartalom!

Itt végre megismerhettük közelebbről is Rosemary Herondale érzéseit, hogy milyen kivetettnek lenni, (félig tündér, félig árnyvadász) hogy mindig menekülnie kellett egész életében, és szülei évente költöztek vele, csak hogy biztonságban lehessen. Persze 16 évesen nem akart megint új helyre menni, állandóságot szeretett volna. 
Ekkor ismerte meg Johnny Rookot, aki később a férje lesz, és aki mindenáron kitart mellette <3 Sajnos a szüleit időközben meggyilkolták, de ők sikeresen elmenekültek. Viszont idővel gyermekük született, és így minden megváltozott. Tudta, ha együtt maradnak, azzal óriási veszélynek teszi ki a fiút, így úgy döntött, elválnak, és csak ritkán találkoznak újra. 
Tudta magáról, hogy árnyvadász, de gyűlölte őket, és véletlen sem akart közéjük tartozni. Egyszer azonban találkozott Jemmel, aki már ugyan nem volt árnyvadász, mégsem fogadta el a segítségét, bár a nő megígérte, ha segítségre lesz szüksége, hívni fogja őt. 
Évekig nem hívta. Aztán egy nap, végső kétségbeesésében segítségért esedezett. Jem és Tessa azonnal útnak indult, ám sajnos elkéstek: Rosemary-t nem tudták már megmenteni. Így Tessa felvette az alakját, hogy információhoz jusson a fiú hollétéről. Viszont Tessa így veszélybe került, mert azt hitték a Rosemary gyilkosai róla, hogy előzőleg nem halt meg, így megtámadják a Mantidok a bárban. :-( Tessa nem tud visszaváltozni, folyton ugrál a teste Tessa és Rosemary-é között. Jem majd belehal a tétlenségbe. Segítségül hívja az egyik Néma Testvért. 

Mint azt már a Lady Midnightból tudjuk, Kit Herondale/Rook biztonságban megmenekül, és az LA intézetbe kerül Emmáékhoz. 
Tessa, mikor jobban lesz egy hatalmas titkot árul el Jemnek, ami miatt nem tudott visszaváltozni:

Terhes! *-* Ez a lehető legszebb hír, ami történhetett velük! ❤❤❤

Tessa took his palm and pressed it flat against her stomach. “The reason I had so much trouble Changing back to myself is that I’m not only myself right now.” “You mean . . .?” He was almost afraid to hope. “I’m pregnant.”


“We’re having a child,” Tessa echoed him. “I hope you’re ready to give up sleep for a few years.”


9. The Lost World



Hónapokkal vagyunk a QOAAD  történései után, (erről az értékelésemet ITT olvashatod) Ty a Szolomancián tanul. Ott van vele Livvy is. Hála a fekete mágiának, amit Ty alkalmazott korábban, hogy visszahozza a halálból ikertestvérét.  Ami ugyan nem sikerült, viszont annyit elért vele, hogy örökre össze vannak kötve. Persze ezt rajtuk és Magnuson kívül nem tudja senki. Szellemként nem könnyű az élete. Senki nem hallja, senki nem látja. Ez tök szomorú. :(
Livvy és Ty szárnyai alá vesz egy Carpathian Lynx-et, és az Irene nevet adják neki. Ty naplót vezet Livvyről. Kiderül, hogy egyikőjükre sincs jó hatással, ha távolabb kerülnek egymástól. Ty konkrétan rosszul lett, és Catarina Loss ápolta, amíg Livvy nem tért vissza. Rá is rossz hatással volt, de még épp időben tért vissza. (Azt gyakorolta, milyen messzire tud eljutni.)
Elment Idirsbe, ahol hallotta, ahogy Zara és Manuel beszélt egymással. Valamilyen módon elérték, hogy kémkedni tudjanak az árnyvadászok után. Azt tervezik, hogy lecsapnak majd Emmáékra. Amikor a legkevésbé számítanának rá. 
Ezután meglátogatja az LA intézetet is. Ahol felderengenek az emlékei és az érzés, hogy ő már sohasem tartozhat a családjához. Ez szívszaggató volt. Helenék is mind érzékeltek furcsa jelenségeket. Livvy végül Kiték házához is eljut, és  felüdülés számára, hogy végre valaki látja őt. Tessa épp mindenórás, Magnus is ott van velük. Mivel kezd egyre rosszabbul lenni, meg rossz gondolatok is járnak a lány fejében, még éppen idejében tér vissza Tyhoz. De előtte még megkéri Kitet, hogy szóljon Magnusnak, hogy fontos hírek birtokába jutott, és mindenképp el kell neki mondani. 
Kit a családi örökségét, az ezüstnyakláncot elküldeti Magnusszal, aki egy varázslatot rátéve eléri, hogy a Blackthorn ikrek biztonságban legyenek, és még Livvy is képes lesz rá, hogy megérintse a láncot. :) 

"What on earth is that?" Magnus said. 
„This is Irene,” Ty said. „She is a Carpathian lynx.” 
„Of course!” said Magnus. „ A Carpathian lynx. How silly of me.” 
His eyes met Livvy's. "A boy, a Carpathian lynx, and a ghost."


"She reached over and caught the chain in her hand. Holding the necklace Livvy said, „This belonged to Kit. You'll have to write him. To say thank you. You'll write him and give the letter to Magnus to take back when he goes.” 
„Okay,” Ty said at last. „But he won't write back.” 
„Then you'll keep writing until he does,” Livvy said. „Necromancy is bad. We're all agreed on that. But postcards are pretty harmless. You know. Something scenic on the front. Wish you were here. That kind of thing.”


10. Forever Fallen



Ebben a részben a thule-i Jace szemszögén keresztül is láthatjuk a történéseket. Később 'Janus' néven lesz megemlítve. Az árnypiacon összefut Lily Chennel, aki elsőre nem veszi észre a különbséget. Utána viszont arra kéri Janus, hogy tartsa titokban találkozásukat, és még arra is ráveszi, hogy később szívességet tegyen neki, azért cserébe, ha a thule-i Raphaelt áthozza neki ebbe a világba. (ami persze lehetetlen...)
Janus megszállottan akarja az evilági Claryt, bármi áron. És gyűlöli Jace-t. Vajon mi lesz ebből a későbbiekben? Mert ott van az oldalán Ash és a Seeli Királynő is...

Ebben a részben a cukiság faktor is ki lett maxolva *-*
Kit, Jem, Tessa és a kis Mina személyében, aww. ❤

Hey," Kit said to the baby, speaking seriously as if to a teammate."C'mon, do me a solid, will you, Min? You've been waking them up all week. I bet they're tired."


Jem bought pain au chocolat for Kit, because he liked it, and appleand-raisin pastries for Tessa. 
“My wife doesn’t like chocolate,” he explained. “But my—but Kit does.” 
“Right, your wife’s . . . nephew?” The woman’s tone was friendly as well as curious. 
“Nephew, cousin.” Jem shrugged. “Same family. We were very glad when he agreed to come live with us.” 
The woman winked. “My little sister says he’s a total beast.” 
Jem didn’t think that was a very nice thing to say about Kit.

“Also . . . ,” the faerie said in a rush. “I saw you once, about eight years ago, when you were still . . . I only got one glimpse, but you seemed so hauntingly sad. And so hauntingly attractive.” 
“Thank you,” said Jem. “I’m very happy now. Your cough seems to be getting worse, Kit. Do you need medicine as well?” 
Kit straightened up. “Nope, I’m good. Come on, Brother Hauntingly Attractive.” 
“There’s no need to mention this to Tessa.” 

“And yet,” said Kit, “I’m gonna.”

Itt pedig a könyv kis videója:



Összességében elégedett voltam nagyon. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az árnyvadászok világát, és ugyanolyan Jem fanatikus, mint én! 

Olvasás közben jegyzeteltem pár dolgot a TMI borítós olvasónaplómba ^_^

-> Viszont szükséges a korábbi árnyvadász kötetek ismerete, mert elég sok utalás és spoiler van benne. Ezeket igyekeztem is fentebb jelezni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések